Sposób przygotowania:
Śledzie mocno pomidorowe
Cebulkę pokroić w prórka, wlać na patelnię trochę oleju z suszonych pomidorów i zeszklić na nim cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojone w ćwiartki plastry suszonych pomidorów oraz żurawinę. Chwilę poddusić.
Dodać tabasco lub paprykę, suszone zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier, koncentrat pomidorowy. Dusić ok. 6 minut. Każdy płat śledziowy posmarować wystudzoną pastą, zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Z wierzchu śledzie przybrać resztą pasty, odstawić pod przykryciem "do przegryzienia smaków" na około 3 - 4 godziny w lodówce. Podawać na liściach sałaty.
Dodać tabasco lub paprykę, suszone zioła prowansalskie, sól, pieprz, cukier, koncentrat pomidorowy. Dusić ok. 6 minut. Każdy płat śledziowy posmarować wystudzoną pastą, zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Z wierzchu śledzie przybrać resztą pasty, odstawić pod przykryciem "do przegryzienia smaków" na około 3 - 4 godziny w lodówce. Podawać na liściach sałaty.