Sposób przygotowania:
Ślimaki drożdżowe - pizza rolls
Z mąki usypujemy kopczyk.Pośrodku kopczyka z mąki robimy dołek i wlewamy do niego 1/2 szklanki letniej wody a także rozdrobnione drożdże. Po chwili drożdże powinny zacząć "chodzić". Wówczas dodajemy sól, oliwę i wyrabiamy ciasto , aż stanie się gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut aby wyrosło.Składniki na sos miksujemy ze sobą. Doprawiamy solą.Dodatki kroimy drobno, drobniej niż na klasyczną pizzę. Ser ścieramy na tarce. Z ciasta formujemy niezbyt gruby placek, smarujemy go równomiernie sosem , posypujemy startym serem. Na to układamy dodatki. Nie przesadzamy z ilością dodatków. :) Tak powstałą roladę kroimy na plastry grubości ok. 1,5 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim delikatnie nasze plastry rolady - na płasko. Jeśli chcemy, możemy dla ładniejszego koloru posmarować je z wierzchu zmąconym białkiem.Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni około 20 minut.
edytaha
przejs
a dziękuję :)