przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Ślimaki drożdżowe - pizza rolls

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nieco inne wydanie klasycznej pizzy. Idealna przekąska.

Ślimaki drożdżowe - pizza rolls

Składniki:

Ślimaki drożdżowe - pizza rolls

 

  • SKŁADNIKI:
  • NA CIASTO:

 

 

  • 300 gram mąki,
  • 0,5 szklanki wody letniej,
  • 20 gram świeżych drożdży,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

  • NA SOS:

 

 

  • 1 puszka pomidorów, lub 2-3 pomidory świeże
  • 1 mała cebula
  • tymianek do smaku - najlepiej świeży, ale nadaje się również suszony
  • garść świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szczypta cukru
  • sól
  • DODATKI:
  • 25 dag salami
  • 20 dag pieczarek
  • 30 dag żółtego sera lub jeszcze lepiej mozzarelli
  • lub co tam sobie sami wybierzecie :)

Sposób przygotowania:

Ślimaki drożdżowe - pizza rolls
Z mąki usypujemy kopczyk.Pośrodku kopczyka z mąki robimy dołek i wlewamy do niego 1/2 szklanki letniej wody a także rozdrobnione drożdże. Po chwili drożdże powinny zacząć "chodzić". Wówczas dodajemy sól, oliwę i wyrabiamy ciasto , aż stanie się gładkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut aby wyrosło.Składniki na sos miksujemy ze sobą. Doprawiamy solą.Dodatki kroimy drobno, drobniej niż na klasyczną pizzę. Ser ścieramy na tarce. Z ciasta formujemy niezbyt gruby placek, smarujemy go równomiernie sosem , posypujemy startym serem. Na to układamy dodatki. Nie przesadzamy z ilością dodatków. :) Tak powstałą roladę kroimy na plastry grubości ok. 1,5 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim delikatnie nasze plastry rolady - na płasko. Jeśli chcemy, możemy dla ładniejszego koloru posmarować je z wierzchu zmąconym białkiem.Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni około 20 minut.