Sposób przygotowania:
Slimaki drozdzowe z rabarbarem
Rabarbar umyc,obrac i pokroic na 1cm. kawalki. Wsypac 2 lyzki cukru i odstawic (najlepiej na noc).
Orzechy przeznaczone do ciasta i na kruszonke uprazyc na patelni.
Ze wszystkich skladnikow na ciasto, przygotowac ciasto drozdzowe i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 60 min.
W tym czasie ze skladnikow na kruszonke zrobic kruszonke i odstawic w chlodne miejsce.
W malej miseczce wymieszac zoltko z smietanka i cynamonem.
Rabarbar odsaczyc z soku.
Wyrosniete ciasto drozdzowe rozwalkowyc, posmarowac polowa masy zoltkowej i wylozyc polowe kawalkow rabarbaru, zrolowac i odcinac plastry ciasta o grubosci ok. 1cm. Drozdzowe slimaki polozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, posmarowac reszta masy zoltkowej, wylozyc reszte rabarbaru i ulozyc kruszonke. Piec ok.25 min. w temp. 180 stopni. Kto lubi to moze jeszcze gorace slimaki polukrowac cukrem pudrem wymieszanym z odrobina wody.
Orzechy przeznaczone do ciasta i na kruszonke uprazyc na patelni.
Ze wszystkich skladnikow na ciasto, przygotowac ciasto drozdzowe i odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 60 min.
W tym czasie ze skladnikow na kruszonke zrobic kruszonke i odstawic w chlodne miejsce.
W malej miseczce wymieszac zoltko z smietanka i cynamonem.
Rabarbar odsaczyc z soku.
Wyrosniete ciasto drozdzowe rozwalkowyc, posmarowac polowa masy zoltkowej i wylozyc polowe kawalkow rabarbaru, zrolowac i odcinac plastry ciasta o grubosci ok. 1cm. Drozdzowe slimaki polozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, posmarowac reszta masy zoltkowej, wylozyc reszte rabarbaru i ulozyc kruszonke. Piec ok.25 min. w temp. 180 stopni. Kto lubi to moze jeszcze gorace slimaki polukrowac cukrem pudrem wymieszanym z odrobina wody.
Sarenka
msewka
PaniMISIOWA