Sposób przygotowania:
Spanakopita z tzatzykami
1. Ciasto filo rozmrażamy w temperaturze pokojowej ok 2 godziny przed przygotowaniem dania 2. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekany czosnek, chwilę smażymy, nie rumienimy, dodajemy mrożony szpinak, czekamy aż zupełnie się roztopi, smażymy jeszcze chwilę 3. Szpinak przekładamy na sito, mocno odciskamy wodę, mieszamy z rodzynkami, ricottą, oraz pokruszoną fetą 4. Na suchej patelni podprażamy orzeszki piniowe, uwaga łatwo się przypalają, orzeszki dodajemy do farszu, doprawiamy całość pieprzem, gałką muszkatołową i solą, dodajemy 2 roztrzepana jajka, mieszamy 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, okrągłą tortownicę smarujemy masłem 6. Arkusz ciasta filo, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy drugim arkuszem, znów smarujemy go masłem, przykrywamy trzecim, znów smarujemy masłem i nakładamy kilka łyżek farszu, rozsmarowujemy wzdłuż dłuższej krawędzi, następnie zwijamy, powstałą roladę układamy w tortownicy, tak samo postępujemy z pozostałymi arkuszami i farszem, w sumie powstaną nam 3 rolady, które układy ciasno w tortownicy 7. Wierzch zawijańca smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy ok 45 min 8. Tzatziki - ogórka obieramy, pozbywamy pestek, ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z jogurtem, utartym czosnkiem, posiekaną miętą, doprawiamy solą i pieprzem.