Sposób przygotowania:
Staropolski bigos mojej Mamy
Grzyby zalewamy wodą i moczymy ok. 30 min. Kapustę kwaszoną odciskamy z soku(soku nie wylewamy, bo być może będzie potrzebny do ponownego zakwaszenia kapusty, jeśli okaże się, że w trakcie gotowania straciła swoją kwaśność), płuczemy( jeśli jest zbyt kwaśna), odciskamy i kroimy. Zalewamy małą ilością wrzącej wody, gotujemy ok. godziny ze śliwkami. Kapustę białą szatkujemy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy grzyby wraz z wodą, gotujemy 30 minut. Mieso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy w kawałku wszystkich stron na tłuszczu. Mięso i pokroiony boczek dokładamy do kwaszonej kapusty i dusimy do miekkości. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu, aż będzie szklista. Dodajemy do kiszonej kapusty. Miekkie mięso wyjmujemy z kapusty i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. W jednym garnku mieszamy oba gatunki kapusty, mięso, boczek i kiełbasę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i jagody jałowca. Dusimy około godziny. Bigos najlepszy będzie na następny dzień, kiedy smaki dokładnie się wymieszają. Smacznego.