Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Strudel z warzyw (Izrael)

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Dusić warzywa w 2-4 łyżkach wody do miękkości, przyprawić solą i pieprzem,

Strudel z warzyw (Izrael)

Składniki:

Strudel z warzyw (Izrael)

 

  • 1/2 szkl szpinaku pokrajanego w paseczki
  • 1/2 szkl poszatkowanej kapusty
  • 1/2 szkl bakłażana lub cukinii pokrajanych w paseczki
  • 1/2 szkl posiekanych pomidorów
  • 1/2 szkl cebuli pokrajanej w piórka
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki masła lub oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki wody
  • Ciasto strudlowe:
  • 2,5 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl lodowatej wody
  • 4 łyżki oleju
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Strudel z warzyw (Izrael)
Dusić warzywa w 2-4 łyżkach wody do miękkości, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać  złyżką masła lub oleju. Mąkę rozprowadzić wodą, wlać do warzyw, wymieszać, podgrzewać na małym ogniu 3-4 minuty ciągle mieszając. Przygotować ciasto:Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski, zrobić dołek w mące. Jajko roztrzepać z wodą i olejem, wlać do dołka w mące, wymieszać widelcem, następnie zagnieść ciasto. Wyrabiać przez 10 minut na jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć ciepłą miską, pozostawić na 30 minut. Rozwałkować cienko ciasto, posmarować pozostałym stopionym masłem lub olejem, posmarować masą z warzyw do połowy ciasta. Zwinąć roladę. Posmarować z wierzchu masłem lub olejem, wstawić do gorącego piekarnika (190 st), piec do zrumienienia ok 30 minut. Podawać z bulionem lub serwować z potrawami z mięsa lub drobiu.