aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Strudello z sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto francuskie podaję raz na jakiś czas, ale naprawdę warto :)

Strudello z sosem

Składniki:

Strudello z sosem

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 plastrów wędliny (np. szynki sopockiej)
  • 100 g sera zółtego
  • 1 cebula
  • ketchup
  • 4 łyżki stołowe majonezu
  • szczypiorek
  • śmietana 12 %
  • sól
  • pieprz
  • zioła do sałatek
  • czosnek
  • suszona bazylia
  • oregano
  • koperek
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Strudello z sosem
Wędlinę kroimy w kostkę, natomiast cebulę i szczypiorek siekamy drobniutko. Mieszamy ze śmietaną, żółtym serem i majonezem. Doprawiamy do smaku.Ciasto francuskie rozwijamy, przykrywamy nadzieniem i zawijamy. Smarujemy ketchupem i układamy na wierzch plastry sera żółtego. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku ustawionym na 220 stopni Celcjusza. Składniki sosu mieszamy razem dodając po kolei czosnek śmietanę, suszoną bazylię, oregano, koperek, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na 15 minut. Upieczone surdello kroimy w plastry i polewamy sosem