Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Suflet z szynki (Francja)

         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szynkę bez tłuszczu drobno posiekać. Pieczarki również drobno posiekane

Suflet z szynki (Francja)

Składniki:

Suflet z szynki (Francja)

 

Sposób przygotowania:

Suflet z szynki (Francja)
Szynkę bez tłuszczu drobno posiekać. Pieczarki również drobno posiekane przesmażyć z niewielką ilością masła, aby odparowała woda. Wymieszać z szynką, odstawić. Mleko zagotować z solą i pieprzem. W rondelku stopić masło, wrzucić obie mąki. Zdjąć z ognia i dobrzez rozetrzeć aby nie było klusek, wlać gotujące się mleko stale mieszając zagotować. Zdjąć z ognia, wbijać pojedynczo żółtka, później dodać szynkę, dobrze wymieszać. Ubić pinę  z białek i dodać do gotowej masy, delikatnie wymieszać. Żaroodporne naczynie dokładnie wysmarować masłem i napełnić przygotowaną mieszaniną. Wstawić do gorącego piekarnika (200 st) na ok 15 minut aby się suflet zarumienił. W razie potrzeby położyc na wierzchu papier. Piec ok 30 minut.