reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Surowy sernik na podpieczonym dole

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Sernik polecam, jest pyszny i znika bardzo szybko, szczególnie gdy ma się w domu sernikożerców i czekoholików:)

Surowy sernik na podpieczonym dole Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Surowy sernik na podpieczonym dole

 

  • Ciasto :

 

 

 

 

  • 6-7 łyżek cukru

 

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • Masa serowa:

 

  • 750 g sera twarogowego

 

  • 1/2 szklanki mleka zagęszczonego

 

 

  • 200g cukru

 

 

  • 9 łyżek zimnej wody

 

 

  • Polewa

 

  • 100g czekolady gorzkiej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Surowy sernik na podpieczonym dole
Jeżeli będziecie używać sera z wiaderka, to nie dodajemy mleka!!Ciasto: Masło ucieramy na puch i nie przerywając dodajemy kolejno cukier, jajka, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia, potem ciągle mieszając zagotowujemy- studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno.Do sera dodajemy cukier, mleko, sok z cytryny, zimną żelatynę- ucieramy na gładko. Do sera dodajemy bitą śmietanę i bardzo dokładnie, ale delikatnie łączymy całą masę. Masę serową przekłądamy na upieczony spód i odstawiamy do lodówki, aż stężeje- minimum 2 godziny. Po tym czasie przygotowujemy polewę. Polewa: Masło rozpuszczamy na małym ogniu, uważając żeby nie przypalić- ściągamy z ognia. Dodajemy czekoladę podzieloną na kosteczki i odstawiamy na minutkę lub dwie. Później mieszamy do połączenia obu składników- delikatnie wylewamy na masę serową. Wygładzamy powierzchnię i odstawiamy do lodówki.
Surowy sernik na podpieczonym dole
Etap 1ser twarogowy mielimy minimum dwukrotnie
Surowy sernik na podpieczonym dole
Etap 2 masę serową schładzamy do całkowitego stężenia