Sposób przygotowania:
Surowy sernik na podpieczonym dole
Jeżeli będziecie używać sera z wiaderka, to nie dodajemy mleka!!Ciasto: Masło ucieramy na puch i nie przerywając dodajemy kolejno cukier, jajka, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( tylko dno) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia, potem ciągle mieszając zagotowujemy- studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno.Do sera dodajemy cukier, mleko, sok z cytryny, zimną żelatynę- ucieramy na gładko. Do sera dodajemy bitą śmietanę i bardzo dokładnie, ale delikatnie łączymy całą masę. Masę serową przekłądamy na upieczony spód i odstawiamy do lodówki, aż stężeje- minimum 2 godziny. Po tym czasie przygotowujemy polewę. Polewa: Masło rozpuszczamy na małym ogniu, uważając żeby nie przypalić- ściągamy z ognia. Dodajemy czekoladę podzieloną na kosteczki i odstawiamy na minutkę lub dwie. Później mieszamy do połączenia obu składników- delikatnie wylewamy na masę serową. Wygładzamy powierzchnię i odstawiamy do lodówki.
Alex_M