zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Świąteczny bigos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny, aromatyczny bigos, z dużą ilością suszonych grzybów gotuję go na każde święta. Podsmażone mięsa dodaję do kiszonej kapusty, dodaję grzyby, śliwki, przyprawy, czosnek, koncentrat i wino, gotuję powoli często mieszając.

Świąteczny bigos Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczny bigos

 

  • Około kg kiszonej kapusty
  • Około 60 dag mięsa ( łopatka, schab, karczek, boczek)
  • Kiełbasa 30 dag ( jałowcowa, toruńska..)
  • Grzyby suszone wg gustu (szklanka)
  • 2 garście suszonych śliwek ( u mnie kalifornijskie)
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 10 -12 ziarenek pieprzu czarnego
  • Łyżka przyprawy z estragonem
  • 5 ząbków czosnku
  • Pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • szklanka półsłodkiego czerwonego wina

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny bigos
Dzień wcześniej namaczam grzyby.

Mięsa myję, osuszam, kroję w większą kostkę i obsmażam na smalcu. Tak samo postępuję z kiełbasą. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Kapustę kroję , część wykładam do wolnowaru, dodaję część mięsa, część namoczonych grzybów , parę śliwek , część przypraw, i tak układam warstwami do końca. Na koniecwlewam wino wymieszane z koncentratem pomidorowym.Włączam wolnowar i gotuję 6 godzin.

Bez wolnowaru bigos gotuję podobnie. Podsmażone mięsa dodaję do kiszonej kapusty, dodaję grzyby, śliwki, przyprawy, czosnek, koncentrat i wino,gotuję powoli często mieszając.
Świąteczny bigos
Włączam wolnowar i gotuję 6 godzin. Bez wolnowaru bigos gotuję podobnie.