iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Świąteczny bigos z rodzynkami i jałowcem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wyśmienity świąteczny bigos z kiełbasą i rodzynkami.

Świąteczny bigos z rodzynkami i jałowcem

Składniki:

Świąteczny bigos z rodzynkami i jałowcem

 

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny bigos z rodzynkami i jałowcem
Kapustę kiszoną płuczemy na sicie ale bardzo krótko, lekko odciskamy, gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i jałowca ok 30 min. Po ugotowaniu lekko odsączamy . Boczek kroimy w paseczki , cebulę siekamy. Na patelni na łyżkę oleju dajemy boczek i pokrojoną cebule , podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę . Smażymy. Doprawiamy papryką słodką do smaku. Ugotowaną kapustę łączymy z zawartością patelni. Mieszamy dodajemy przecier pomidorowy i rodzynki. Solimy do smaku. Wszystko dusimy na małym ogniu. Na koniec duszenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Mieszamy i odstawiamy.