Sposób przygotowania:
Świąteczny makownik
MAK: Mak sparzamy. Ostygnięty mielimy dwa razy. Następnie ucieramy margarynę z cukrem, po czym dodajemy żółtka. Dokładnie ucieramy na puch. Powoli dodajemy mak, a na koniec proszek do pieczenia. Oddzielnie ubijamy białka. Ubite łączymy z makiem. Do całości dodajemy olejek migdałowy na zapach oraz bakalie. Ciasto wylewamy na blaszkę.
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier, a później żółtka. Na koniec całość delikatnie łączymy z mąką. Ciasto biszkoptowe wylewamy na ciasto makowe. Pieczemy całość około 45 min w temp 180°C. Po wyjęciu ciasto studzimy i obracamy do „góry nogami”, tak by biszkopt był na spodzie.
MASA: Orzechy mielimy. Masło ucieramy. Następnie dokładamy do niego śmietanę, cukier i żółtko. Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy orzechy. Dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na upieczone ciasto makowe.
WYKOŃCZENIE: Bakalie kroimy na mniejsze części. Wykładamy na masę orzechową. Czekoladę rozpuszczamy. Wylewamy ją na bakalie.
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier, a później żółtka. Na koniec całość delikatnie łączymy z mąką. Ciasto biszkoptowe wylewamy na ciasto makowe. Pieczemy całość około 45 min w temp 180°C. Po wyjęciu ciasto studzimy i obracamy do „góry nogami”, tak by biszkopt był na spodzie.
MASA: Orzechy mielimy. Masło ucieramy. Następnie dokładamy do niego śmietanę, cukier i żółtko. Gdy składniki dokładnie się połączą dokładamy orzechy. Dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na upieczone ciasto makowe.
WYKOŃCZENIE: Bakalie kroimy na mniejsze części. Wykładamy na masę orzechową. Czekoladę rozpuszczamy. Wylewamy ją na bakalie.
zbysiowa
jaga85
Oj pyszny:) A raczej był pyszny,. bo już go nie ma:)
mirma
Witam. Ciasto zrobilam dokladnie w/g przepisu.Po 50minutach biszkopt delikatnie spalony a makowiec surowy. Nalezy najpierw upiec mak , a po 40 minutach wylać biszkopt i upiec. W smaku rewelacja . Poezja
jaga85
Ja zawsze piekę na raz. Gdy biszkopt się zrumieni przykrywam wierzch złotkiem i piekę dalej. Każdy piekarnik inaczej grzeje:(.
Ciesze się , że smakowo posmakował:)