Sposób przygotowania:
Szarlotka na lanym cieście
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Podgrzewamy margarynę z mlekiem i cukrem na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Studzimy. Dodajemy jajka i ubijamy mikserem na jednolitą puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas ucierając. Połowę ciasta przelewamy do wysmarowanej i posypanej blaszki. Pieczemy w 160 stopniach C około 30 - 40 minut. Masę przygotowujemy obierając jabłka, kroimy je, i stale mieszając rozgotowujemy na małym ogniu, uważając by się nie przypaliły. Gdy masa będzie gładka dodajemy cukier, bułkę tartą, rodzynki, goździki i cynamon -( ja dodaję jeszcze dodatkowo mielone orzechy, ale nie każdy je lubi w jabłecznikach, więc w składnikach nie podałam ich) Na lekko podpieczone - zrumienione ciasto nakładamy masę jabłkową, a na nią wylewamy pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 - 15 minut. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Sarenka
pusieczek2@wp.pl
a jaka foremka?
Termar