Szarlotka z bezą i kruszonką wg ejla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Trochę inaczej, ale również smakowicie :)

Szarlotka z bezą i kruszonką wg ejla

Składniki:

Szarlotka z bezą i kruszonką wg ejla

 

  • 50 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (oddzielić żółtka od białek)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 25 dag margaryny
  • 1 kg jabłek
  • 2 płaskie łyżki kaszy manny
  • cynamon i cukier do smaku ( w zależności od tego, jak kwaśne są jabłka)
  • kisiel truskawkowy
  • 2 łyżki kakao
  • tłuszcz do formy lub papier do pieczenia
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Szarlotka z bezą i kruszonką wg ejla
Margarynę wraz z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia posiekać nożem, dodać 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru pudru i śmietanę. Ciasto zagnieść i odstawić do lodówki na pół godziny. Jabłka zetrzeć na tarce, dodać kaszę mannę, cukier i cynamon do smaku. Ubić pianę z białek, dodać kisiel i 1/4 szklanki cukru pudru. Wyjąć ciasto z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć do formy. Do reszty ciasta dosypać kakao, zagnieść i wstawić ciasto do zamrażalnika. W formie jasne ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć na to jabłka i pianę z białek. Na koniec zetrzeć na tarce ciasto kakaowe. Piec 45 minut w temperaturze 200 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.