Sposób przygotowania:
Szpinakowa pizza
CIASTO: Mleko podgrzewamy delikatnie. Rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej przygotowane mleko, olej, jajko oraz sól i bazylię. Zagniatamy ciasto około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę. Formujemy szersze brzegi. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Na ciasto wykładamy nadzienie.NADZIENIE: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy i kroimy w plasterki. Kiełbasę kroimy w plasterki i rumienimy na suchej patelni.Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na oleju (około 2 łyżkach). Doprawiamy do smaku. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Ogrzewamy na nim liście szpinaku, aż stracą na objętości i staną się miękkie. Gotowy szpinak zdejmujemy z ognia. Dokładamy do niego pokrojony w kostkę ser feta. Mieszamy do rozpuszczenia sera. Doprawiamy. Szpinak łączymy z pieczarkami. Wykładamy na ciasto. Na warstwie szpinaku układamy plasterki kiełbasy oraz jajka. Tak przygotowana pizzę pieczemy około 30 minut. Na około 10 minut przed końcem pizzę posypujemy startym serem. Podajemy oprószoną pokrojonymi listkami bazylii oraz polaną ketchupem
marietta