Szybkie sposoby na ozdoby z czekolady

  • 1

Nawet proste ciasto, czy deser zyskuje w oczach dzięki dekoracji z czekolady.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Szybkie sposoby na ozdoby z czekolady
Ozdoby z czekolady możemy przechowywać w szczelnych pojemniczkach nawet przez 4 tygodnie, jedynie biała czekolada może być przechowywana maksymalnie przez 2 tygodnie. Poniżej 3 pomysły na szybkie ozdoby z czekolady.

1. Czekoladowe rureczki

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, a następnie równomiernie rozprowadzamy ja na plastikowej desce do krojenia (drewniana się nie nadaje) i zostawiamy do zastygnięcia. Kiedy czekolada już zastygnie, wsuwamy pod nią duży szeroki nóż i pod kątem mniej więcej 45 stopni delikatnie ściągamy czekoladę z deski- tak, aby tworzyła ona rurki. Dzięki temu uzyskamy różnej wielkości rureczki, które świetnie wyglądają na tortach.

2. Czekoladowe figielki

Czekoladę schładzamy w lodówce, lub zamrażarce, jeśli mamy mało czasu. Za pomocą skrobaczki do warzyw przesuwanej wzdłuż tabliczki czekolady tworzymy figlarne wzorki. Ważne jest to, że jeśli przyciśniemy mocniej skrobaczkę, powstaną nam grubsze kawałki, jeśli lekko, figielki będą cieniutki.

3. Biało czarne prostokąciki

Rozpuszczamy białą i gorzką czekoladę w kąpieli wodnej (każda osobna) i wylewamy na plastikową deskę tworząc wybrane wzory (polecam nieregularne esy-floresy). Kiedy czekolada zacznie tężeć, za pomocą radełka lub noża wycinamy w niej kwadraciki i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Jeśli wytniemy kwadraciki już po zastygnięciu, czekolada może się połamać. Możemy wykorzystać także foremki do ciastek- uzyskamy wtedy ciekawe kształty.