Szyneczka z cieciorką -it must be love!

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Grzybowa szyneczka rozpieszczona kotlecikami z cieciorki :) Kombinacja udana !!!

Szyneczka z cieciorką -it must be love!

Składniki:

Szyneczka z cieciorką -it must be love!

 

  • Na kotleciki cieciorkowe :
  • 200 gram ciecierzycy surowej
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • mąka z pełnego przemiału ( do obtaczania )
  • oliwa z oliwek
  • Na szyneczkę :
  • szynka wieprzowa około 500 gram
  • cebula biała cała
  • czosnek - 2 ząbki
  • kostka mięsna np.Winiary 2 sztuki
  • majeranek 2 łyżki stołowe
  • przyprawa do mięsa wieprzowego np:Kamis
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • 20 suszonych podgrzybków
  • mąka z pełnego przemiału do obtoczenia mięsa oraz zagęszczenia sosu
  • olej do smażenia
  • 25 gram masła do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Szyneczka z cieciorką -it must be love!
Zaczęłam przygotowania od wczorajszego namoczenia ciecierzycy w miseczce z wodą , zostawiłam tak na noc , aby się namoczyła - jak to każde grochowate smakołyki! Na drugi dzień zmieniłam wodę , przelałam wszystko do garnka i gotowałam w osolonej wodzie aż cieciorka była miękka i gotowa do spożycia.Odcedziłam i zabrałam się za tłuczenie , można pomóc sobie blenderem ręcznym z dodatkiem paru łyżek oliwy.W międzyczasie szynkę pokroiłam na sznycelki , nie rozbijałam tłuczkiem , pokroiłam na cienkie plasterki , popieprzyłam i obtoczyłam w mące z pełnego przemiału.Sznycelki trzeba trochę podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju z odrobiną masła.W międzyczasie namoczyłam suszone podgrzybki w ciepłej wodzie.Podsmażone sznycelki przełożyłam do garnka , a na oleju po szynce podsmażyłam lekko posiekany czosnek i cebulę , następnie przelałam wszystko do garnka z szynką.Dodałam kostki mięsne , przyprawy - majeranek i przyprawę do mięsa wieprzowego , zalałam wodą około szklanki i dodałam namoczone grzyby razem z wodą , w której moczyły się podgrzybki.Wstawiłam na gaz i dusiłam aż szyneczka zrobiła się miękka.W międzyczasie cieciorkę wymieszałam z jajkiem i formowałam kotleciki następnie obtaczając je w mące z pełnego przemiału.Jak sznycelki były gotowe , zagęściłam sos 1/4 szklanki mąki z pełnego przemiału wymieszanej z odrobiną letniej wody.Kotleciki z cieciorki usmażyłam na odrobinie oliwy z oliwek.Podawać z pysznymi ogóreczkami kiszonymi.Polecam

później uzupełnienie do przepisu na forum :)