Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Tajszczyzna wg Buni

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dyżurne danie jak przychodzi wnuczka

Tajszczyzna wg Buni Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tajszczyzna wg Buni

 

  • pierś z kurczaka
  • 1 utarta na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchew
  • 1 szklanka pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
  • 4 pieczarki
  • biała część pora
  • 1 łyżeczka Zielonego sosu chili Tao-Tao
  • 2 łyżeczki Sosu chili z ananasem Tao-Tao
  • olej z pestek winogron
  • sól
  • pieprz grubo mielony
  • papryka mielona słodka
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego

 

Sposób przygotowania:

Tajszczyzna wg Buni
W woku rozgrzać 3 łyżki oleju .Wrzucić pokrojoną w kostkę pierś i zrumienić . Dołożyć pieczarki w plasterkach i por krojony w krążki. Gdy pieczarki zrumienią się - dodać 2 łyżki oleju - wsypać marchew i kapustę .Smażyć mieszając aż zmiękną. Wlać mleko kokosowe . Dodać zielony sos chilli i sos chilli z ananasem. Dusić na małym gazie 5 minut .Podawać z ryżem na sypko lub makaronem ryżowym .
Jeśli chodzi o mleczko kokosowe - to ponieważ lubię tajskie smaki to ułatwiam sobie życie kupując puszkę mleka na zapas . Potem jak potrzebuję otwieram , używam tyle co trzeba a resztę zamrażam w pojemniczkach do robienia kostek lodu . Jak potrzebuję to biorę 1-2 lub więcej i nic się nie marnuje i nie szkoda takiej puszki kupić .
Tajszczyzna wg Buni
Etap 1
Tajszczyzna wg Buni
Etap 2
Tajszczyzna wg Buni
Etap 3