marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tarta świąteczna z kapustą i grzybami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Grzyby namoczyć,śliwki także.Wyrobić składniki na kruchą tartą. Zagnieść,schłodzić.Sporządzić farsz,ciasto rozwałkować,nadziać farszem.Piec.

Tarta świąteczna z kapustą i grzybami.

Składniki:

Tarta świąteczna z kapustą i grzybami.

 

  • Ciasto:
  • 250 g.mąki(ok.1,5 szklanki),
  • 50 g.masła,
  • 1 jajko,
  • 100-150 ml.wody,
  • szczypta soli.
  • Nadzienie:
  • 700-800g.kwaszonej kapusty,
  • 50g.suszonych grzybów leśnych,m.in.borowików,
  • 100 g.suszonych śliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • 50 ml.oleju,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 kulki ziela ang.,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Tarta świąteczna z kapustą i grzybami.
Grzyby zalać szklanką wody i zagotować.Odstawić na 2 godziny.Śliwki tylko zalać i odstawić.Na stolnicę wsypać przesianą mąkę,dodać masło,jajko,wodę i szczyptę soli.Wyrobić rękoma, zagnieść w kulę,włożyć do worka foliowego.Schłodzić 30 min.w lodówce.Grzyby zagotować i trzymać na ogniu,aż odparuje większość wody,kapustę kwaszoną posiekać,zalać szklanką wody,dodać przypraw zapachowych.Gotować z godzinę.Cebulę posiekać,przesmażyć do zeszklenia.Kapustę odcedzić,usunąć listki i ziele,dodać grzyby siekane i cebulę,doprawić i wymieszać. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną blaszkę,zalepiaj- -ąc je na ściankach blaszki do 2 cm.Nadziewać ciasto farszem, piec ok.30 min. w nagrzanym do 170 st.C piekarniku.