Sposób przygotowania:
Tarta świąteczna z kapustą i grzybami.
Grzyby zalać szklanką wody i zagotować.Odstawić na 2 godziny.Śliwki tylko zalać i odstawić.Na stolnicę wsypać przesianą mąkę,dodać masło,jajko,wodę i szczyptę soli.Wyrobić rękoma, zagnieść w kulę,włożyć do worka foliowego.Schłodzić 30 min.w lodówce.Grzyby zagotować i trzymać na ogniu,aż odparuje większość wody,kapustę kwaszoną posiekać,zalać szklanką wody,dodać przypraw zapachowych.Gotować z godzinę.Cebulę posiekać,przesmażyć do zeszklenia.Kapustę odcedzić,usunąć listki i ziele,dodać grzyby siekane i cebulę,doprawić i wymieszać. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną blaszkę,zalepiaj- -ąc je na ściankach blaszki do 2 cm.Nadziewać ciasto farszem, piec ok.30 min. w nagrzanym do 170 st.C piekarniku.