Sposób przygotowania:
Tarta z farszem serowo-szpinakowym
CIASTO: miękkie masło utrzyj na krem, dodaj jajko i nadal miksuj. Dodaj przesianą mąkę oraz sól i wszystko zmiksuj na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Następnie szybko połącz ciasto rękami w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na Pol godziny do schłodzenia. Po tym czasie wysmarowaną masłem formę do tarty wylep ciastem i ponakłuwaj widelcem. Do środka włóż arkusz papieru do pieczenia, wsyp fasolę przeznaczoną wyłącznie do pieczenia. Formę wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika i piecz 10 minut, następnie usuń papier z fasolą i piecz kolejne 5 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. FARSZ: umyj i osusz z wody szpinak /możesz to zrobić w suszarce do sałaty/, usuń ogonki i pokrój na mniejsze kawałki. Masło roztop na patelni, dodaj posiekany czosnek i szpinak, często mieszając smaż, aż szpinak zwiędnie, a powstały w czasie smażenia sok wyparuje. Zdejmij z ognia do lekkiego przestygnięcia.SOS SEROWY: sery, śmietanę, posiekany szczypiorek i szałwię włóż do miski, dopraw do smaku solą i dość dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, wymieszaj dokładnie. Na przestudzonym cieście rozłóż szpinak i równomiernie rozprowadzić sos serowy.Wstaw do nagrzanego do 140*C piekarnika i piecz 25-30 minut.
Darth Vader
anemon