Sposób przygotowania:
Tarta ze szpinakiem i serem ricotta
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól i masło pokrojone na drobne kawałki. Rozcieramy masło z mąką, aż do uzyskania konsystencji piasku. Robimy wgłębienie na środku i wbijamy jajko. Łączymy wszystko. Wykładamy ciastem dno i ścianki tortownicy 24 cm. Dno nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 25 minut do lodówki Rozgrzewamy piekarnik do 200 s C. Pieczemy spód ciasta ok 20 minut. W czasie pieczenia spodu przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy czosnek i szpinak. Dusimy do momentu odparowania szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Ricottę mieszamy z jajkami i śmietaną, lekko solimy, dodajemy gałke, curry i kurkumę. Dodajemy szpinak i mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w 180 stopniach 25-30 min, do chwili, gdy nóż włożony do środka będzie czysty i suchy. Przed wyjęciem z formy lekko studzimy.