Sposób przygotowania:
Torcik na 2 urodzinki
Biszkopt jasny: Oddzielić żółtka od białek. Białka zmiksować dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25- 30 minut. Biszkopt orzechowy: Oddzielić żółtka od białek. Białka zmiksować dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodać orzechy, bułkę tartą, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Należy upiec 2 biszkopty lub jeden i podzielić go na 2 części. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25- 30 minut. Biszkopt kakaowy: Oddzielić żółtka od białek. Białka zmiksować dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25- 30 minut. Wkładka kokosowa: Oddzielić żółtka od białek. Białka zmiksować dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać kokos i proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25- 30 minut. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Smażyć. Dodać 2 galaretki zielone, wymieszać. Raczej nie słodzić. Gdy usmażymy poczekać aż przestygnie i stężeje i wylać na biszkopt jasny. Masa śmietankowa z czekoladą: Białą czekoladę połamać i zalać gorącym mlekiem. Rozpuścić, podgrzewając i mieszając, ostudzić.Ostudzić śmietankę, zmiksować, dodając czekoladę i smietan- fixy. Wyłożyć na biszkopt orzechowy. Masa orzechowa: Utrzeć margarynę z cukrem pudrem. Następnie, po łyżce, dodawać orzechy. Na koniec 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i ewentualny alkohol. Wyłożyć na wkładkę kokosową. Masa smietankowa z wiśniami: Ubić śmietankę z cukrem i śmietan- fixem. Zostawić trochę do dekoracji. Do reszty dodać smażone wiśnie i wymieszać. Wyłożyć na biszkopt orzechowy i przykryć biszkoptem ciemnym. Wierzch tortu i boki wyłożyć resztą smietanki. Mozna przy pomocy barwników spożywczych, kokosu i żelków udekorować wedle uznania.
marietta
zewa
mika3008
w lutym juz bedzie w przekroju :)