Sposób przygotowania:
Torcik śliwkowo-czekoladowyCiasto:
Żółtka jaj utrzeć z cukrem pudrem na puszystą lśniącą masę, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, bułką tartą, budyniem i orzechami, połączyć delikatnie z ubitymi na sztywno białkami.
ETAP 2:
Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno o śr 26 cm. Piec około 35 minut w temp 170*c.Po upieczeniu wystudzić. Całkiem zimne ciasto przeciąć na dwa blaty.
Masa śliwkowa;
Śliwki przełożyć ze słoika do rondla wsypać korzenne przyprawy, dodać żelfiks oraz brązowy cukier, gotować całość 3-4 minuty, zestawić z ognia do wystudzenia.
ETAP 4:
Poncz:
Napar z herbaty wymieszać z cukrem połączyć z rumem.
Masa czekoladowa:
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, na płynną masę.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem i cukrem wmieszać delikatnie płynną wystudzoną czekoladę –robić to ostrożnie, aby masa się nie zważyła.
Przełożenie;
Jeden blat ciasta nasączyć połową herbacianego ponczu, wyłożyć tężejącą masę śliwkową docisnąć drugim blatem, który również trzeba nasączyć i wykładamy masę czekoladową. Wierzch posypujemy grubo płatkami czekolady. Wkładamy do lodówki, aby masy dobrze stężały.