zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Tort czekoladowy

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Wspólny tort: mój na 40-tkę a syna na 17-tkę.

Tort czekoladowy

Składniki:

Tort czekoladowy

 

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z 1/2 cukru dodając po łyżce wody.. Białka ubić na sztywno z pozostałą resztą cukru i 1 cukrem waniliowym. Sypkie składniki przesiać przez sito. Do miski wyłożyć utarte żółtka, białka i suche składniki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na trzy placki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Z 1/3 części zrobić napisy i dekorację pędzelkiem na papierze do pieczenia. Śmietanę ( dobrze schłodzoną ) ubić z cukrem waniliowym. Około 1/5 części śmietany odłożyć do dekoracji. Do reszty śmietany wmiksować delikatnie przestudzoną, ale lejącą czekoladę. Brzoskwinie kroimy w kostkę zostawiając jeden kawałek do dekoracji. Zabieramy się do robienia tortu. Pierwszy placek układamy na talerzu lub innym naczyniu na którym ma znajdować się tort. Nasączamy go sokiem z brzoskwiń. Smarujemy dżemem i kładziemy warstwę czekoladowej śmietany. Przykrywamy drugim plackiem. Również go nasączamy, kładziemy masę i na nią układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Przykrywamy ostatnim plackiem. Smarujemy z wierzchu i po bokach resztą śmietany. Dekorator do tortów napełniamy białą śmietaną i według swojego gustu dekorujemy górę tortu. Dodajemy kawałki brzoskwini, nasze napisy i ozdoby czekoladowe.