luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Tort zabajone z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tort inspirowany deserem zabajone, który przygotowałam na urodziny syna. Pominęłam alkohol ze względu na dzieci, ale w wersji dla dorosłych jest jak najbardziej wskazany.

Tort zabajone z brzoskwiniami

Składniki:

Tort zabajone z brzoskwiniami

 

 

  • Masa :
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 kostki masła
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego

 

  • Masa cukrowa:
  • 1 białko
  • 500 gram cukru pudru
  • 1 łyżka namoczonej i rozpuszczonej żelatyny

 

Sposób przygotowania:

Tort zabajone z brzoskwiniami
Ubijam białka dodając na przemian żółtka i cukier. Mąkę przesiewam, z kakao i dosypuję do piany delikatnie mieszając za pomocą łopatki. Formę o wym. 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do 180°C i piekę biszkopt przez około 45 min. Ciasto jest gotowe, gdy odstaje od brzegów blaszki. Studzę i kroję na trzy blaty. Żółtka z cukrem ucieram na parze do białości, zdejmuje i ucieram aż przestygną. Masło ucieram na pianę i dodaję kogel-mogel oraz mleko skondensowane. Odstawiam w chłodne miejsce by nieco stężała. Brzoskwinie osaczam, kroje w cienkie plasterki. Do soku z brzoskwiń dolewam przegotowanej wody i ewentualnie doprawiam sokiem z cytryny. Ponczem nasączam blaty biszkoptowe, na każdym układam plasterki brzoskwiń i część masy zabajone. Tort składam. Kremówkę ubijam z zagęstnikami, obkładam wierzch i boki tortu i ponownie schładzam. Białko ucieram z przesianym cukrem pudrem, aż powstanie gęsty lukier, który zagniatam rękoma. Dodaję żelatynę i tyle cukru pudru ile wchłonie masa plastyczna. Rozwałkowuje, wycinam krążki i formuję różyczki oraz listki. Układam na torcie i ozdabiam koralikami cukrowymi