szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Tradycyjna kutia z pszenicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kutia jest prawdziwa delicja na wigilijnym stole

Tradycyjna kutia z pszenicą

Składniki:

Tradycyjna kutia z pszenicą

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjna kutia z pszenicą
Pszenice zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia mak zalać wrzącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu około pół godziny,następnie zemleć przynajmniej dwukrotnie. Pszenice gotować do miękkości, można co jakiś czas wymieniać wodę. Pszenicę ostudzić i połączyć z makiem, dodać resztę składników, miód, posiekane bakalie, rodzynki, skórkę z cytryny i trochę cukru pudru pudru. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Tagi:

mak kutia ciasta