Algi, ryż, surowa ryba plus ulubione dodatki - tylko tyle potrzeba, by stworzyć przepyszne sushi. Początkowo uznawane było za wyjątkowy przysmak, którym zajadali się tylko nieliczni. Obecnie, rarytas ten, bardzo często gości w naszych domach. Coraz ciekawsze, oryginalne i nietypowe formy sushi kuszą smakiem i wyglądem. Trudno się im oprzeć! Uchodzi za najzdrowszą przekąskę na świecie. Dlatego można jeść je bez wyrzutów sumienia!
Sushi to przede wszystkim popularne maki, czyli rolki ryżu owinięte płatkiem nori. Wśród maków możemy wyróżnić: hosomaki, futomaki, uramaki oraz temaki. Sushi to także nigri, czyli wałki ryżu, na wierzchu których znajduje się pojedynczy składnik np. ogórek, awokado lub łosoś.
Miłośnicy sushi na pewno znają też oshi – czyli sushi w kształcie prostopadłościanu, chirashi – rozdrobnione sushi, podawane w misce, czy inari - czyli kieszonki wypychane ryżem i dodatkami.
Przygotowywanie sushi wiąże się z całym rytuałem i świetną zabawą. Właśnie dlatego zachęcamy Was do wzięcia udziału w konkursie!
Zadanie konkursowe:
1. Przygotuj przepis na sushi. To od Ciebie zależy, jaki rodzaj sushi wybierzesz. Pamiętaj, że jest ich dużo (maki: hosomaki, futomaki, uramaki, temaki; nigri; oshi; gunkan; chirashi: kanto; kansai; inari). Uwaga! W tytule przepisu podaj nazwę rodzaju sushi, który przygotowałeś.
2. Przepis dodaj za pośrednictwem formularza, wybierając z listy „Konkurs - Wariacje na temat Sushi!”
Nagrody:
Spośród nadesłanych propozycji wybierzemy 4 laureatów. Autorzy najciekawszych przepisów otrzymają nagrody, dzięki którym przygotowywanie i jedzenie sushi będzie jeszcze bardziej atrakcyjne.
Drugie miejsce:
Zestaw do sushi Soya à Tab.
Trzecie i czwarte miejsce:
Zestaw do sushi Nigri à Tab.
Konkurs trwa od 25 stycznia 2017 r. do 8 lutego 2017 roku.
Laureatów ogłosimy najpóźniej do 15 lutego 2017 roku.
Sushi to przede wszystkim popularne maki, czyli rolki ryżu owinięte płatkiem nori. Wśród maków możemy wyróżnić: hosomaki, futomaki, uramaki oraz temaki. Sushi to także nigri, czyli wałki ryżu, na wierzchu których znajduje się pojedynczy składnik np. ogórek, awokado lub łosoś.
Miłośnicy sushi na pewno znają też oshi – czyli sushi w kształcie prostopadłościanu, chirashi – rozdrobnione sushi, podawane w misce, czy inari - czyli kieszonki wypychane ryżem i dodatkami.
Przygotowywanie sushi wiąże się z całym rytuałem i świetną zabawą. Właśnie dlatego zachęcamy Was do wzięcia udziału w konkursie!
Zadanie konkursowe:
1. Przygotuj przepis na sushi. To od Ciebie zależy, jaki rodzaj sushi wybierzesz. Pamiętaj, że jest ich dużo (maki: hosomaki, futomaki, uramaki, temaki; nigri; oshi; gunkan; chirashi: kanto; kansai; inari). Uwaga! W tytule przepisu podaj nazwę rodzaju sushi, który przygotowałeś.
2. Przepis dodaj za pośrednictwem formularza, wybierając z listy „Konkurs - Wariacje na temat Sushi!”
Nagrody:
Spośród nadesłanych propozycji wybierzemy 4 laureatów. Autorzy najciekawszych przepisów otrzymają nagrody, dzięki którym przygotowywanie i jedzenie sushi będzie jeszcze bardziej atrakcyjne.
Pierwsze miejsce:
garnek do gotowania ryżu SENCOR SRM 1800SS oraz Zestaw do sushi Soya à Tab.
garnek do gotowania ryżu SENCOR SRM 1800SS oraz Zestaw do sushi Soya à Tab.
Drugie miejsce:
Zestaw do sushi Soya à Tab.
Trzecie i czwarte miejsce:
Zestaw do sushi Nigri à Tab.
Konkurs trwa od 25 stycznia 2017 r. do 8 lutego 2017 roku.
Laureatów ogłosimy najpóźniej do 15 lutego 2017 roku.
janekzamoy
kuchenny świat
Di bloguje
redakcja
Wygrane przepisy nie są ostatnimi zgłoszeniami. Prosimy, zwróć uwagę na datę dodania przepisu. Taki wygląd listy przepisów konkursowych rzeczywiście nie jest poprawny, ponieważ przepisy powinny być posegregowane po dacie dodania. Jest to problem związany z wyświetleniami. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi na ten fakt. Będziemy naprawiać usterkę.
Di bloguje
Di bloguje
redakcja napisał(a):