Sposób przygotowania:
Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda
Jajka gotujemy na twardo. Gotowe odcedzamy i obieramy. Bułkę namaczamy w mleku. Mięso przekładamy do miski. Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Następnie dokładamy do niego jajko, namoczoną (odciśniętą) bułkę, przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy placuszek. Układamy na nim ugotowane jajko i dokładnie obtaczamy mięsem. Tak przygotowane klopsiki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Miedzy czasie gotujemy makaron i przygotowujemy sos. Sos: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy mąkę. Chwilkę razem podgrzewamy i zalewamy mlekiem. Cały czas mieszając dokładamy przyprawy i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Zagotowujemy. Ugotowany makaron formujemy na talerze w gniazda. Na nim układamy po 1,2 lub 3 połówki usmażonych klopsików (w zależności czy jest to porcja dla osoby dorosłej, czy dla dziecka). Makaron delikatnie polewamy sosem. Całość dekorujemy świeżymi listami bazylii i podajemy.