jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jest to połączenie kotletów mielonych podawanych często do obiadu i jajka ugotowanego na twardo, także często jedzonego do ziemniaków czy makaronu.

Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda

 

  • Składniki:
  • Około 400 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 6 jajek średniej wielkości do ugotowania,
  • 1 jajko do mięsa,
  • 1 bułka czerstwa,
  • Mleko do namoczenia bułki,
  • 1 mała cebula,
  • 1- 2 ząbki czosnku,
  • Świeżo mielona sól morka,
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia,
  • Bułka tarta do panierki,
  • Sos:
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Sól do smaku,
  • Około 6 połówek suszonych pomidorów w oleju,
  • Suszona bazylia do smaku
  • Dodatkowo:
  • makaron wstążki do podania ( 1 opakowanie)

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda
Jajka gotujemy na twardo. Gotowe odcedzamy i obieramy. Bułkę namaczamy w mleku. Mięso przekładamy do miski. Cebulę wraz z czosnkiem drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Następnie dokładamy do niego jajko, namoczoną (odciśniętą) bułkę, przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 6 części. Z każdej części formujemy placuszek. Układamy na nim ugotowane jajko i dokładnie obtaczamy mięsem. Tak przygotowane klopsiki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Miedzy czasie gotujemy makaron i przygotowujemy sos. Sos: Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy mąkę. Chwilkę razem podgrzewamy i zalewamy mlekiem. Cały czas mieszając dokładamy przyprawy i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Zagotowujemy. Ugotowany makaron formujemy na talerze w gniazda. Na nim układamy po 1,2 lub 3 połówki usmażonych klopsików (w zależności czy jest to porcja dla osoby dorosłej, czy dla dziecka). Makaron delikatnie polewamy sosem. Całość dekorujemy świeżymi listami bazylii i podajemy.
Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda
Mieso przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda
Mięso dzielimy na części. Na każdej części układamy jajko. Zawijamy je mięsem.
Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda
Uformowane jajka panierujemy w bułce tartej
Wielkanocny obiad –makaronowe gniazda
tak przygotowane jajka smażymy z wszystkich stron.