Sposób przygotowania:
Wigilijna tarta na oleju z leśnymi grzybami
Ciasto- łączymy składniki suche- mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sól. Dodajemy składniki mokre- jajko, żółtko, śmietanę i stopniowo olej. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie odkrawamy mały kawałek ciasta, a pozostałym wylepiamy foremkę na tartę. Podpiekamy 10 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Na ciepłe ciasto wykładamy równomiernie pesto. Na pesto grzybowy farsz. Przygotowujemy go w następujący sposób: Na łyżce oleju przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy leśne grzyby (ja wzięłam rozmrożone, lekko obgotowane) oraz przesiekane grzyby suszone. Całość smażymy, żeby odparował nadmiar płynu. Zdejmujemy z ognia. Do lekko przestudzonego farszu dodajemy śmietanę wymieszaną z jajkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz garść sera. Farsz wykładamy na tartę i pieczemy jeszcze ok. 30 minut. W między czasie z pozostałego ciasta wykrawamy małe gwiazdki i pieczemy je na blasze ok. 15 minut. Dekorujemy nimi gotową tartę.Smacznego!