Edward mistrz kuchni

Edward mistrz kuchni

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Wigilijne pierogi z kapustą i grzynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie wyobrażam sobie Wigilii bez tych pierogów

Wigilijne pierogi z kapustą i grzynami

Składniki:

Wigilijne pierogi z kapustą i grzynami

 

  • na ciasto:
  • 1 kg mąki
  • około 0,5 gorącej wody,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oliwy
  • na farsz:
  • 2 szklanki suszonych grzybów,
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 2 cebule,
  • masło klarowane do smazenia
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wigilijne pierogi z kapustą i grzynami
Przygotowanie farszu. grzyby zalewamy wodą, zostawiamy na noc, żeby namokły, następnego dnia gotujemy i przekręcamy przez maszynkę, kapustę obgotowujemy i przekręcamy przez maszynkę cebulę kroimy w kostkę zezłacamy na maśle, grzyby, kapustę i cebulę mieszamy i doprawiamy do mąki dodajemy jajka, sól i oliwę, stopniowo, cały czas zagniatając dodajemy gorącą wodę zagniatamy ciasto, ciasto powinno wyjść miękkie i elastyczne. ciasto dzielimy na części, wałkujemy, wykrawamy kółka i nadziewamy farszem, zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku, można omaścić cebulką zezłoconą na maśle