Sposób przygotowania:
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
Barszcz: Buraki,marchewkę,seler i pietruszkę obieramy i kroimy na pół. Jabłko kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy na ćwiartki. Wszystko wrzucamy do garnka,zalewamy wodą. Dodajemy ocet i cukier. Grzybki suszone namoczone w wodzie przez noc dodajemy do barszczu. Wrzucamy ziele angielskie,liść laurowy, pieprz w ziarnach i majeranek. Gotujemy ok.1 godzinę. Pod koniec gotowania przyprawiamy. Farsz do uszek: Grzybki suszone, wcześniej namoczone przez noc w wodzie zagotować w tej samej wodzie w której były moczone. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę,następnie zeszklić na rozgrzanej patelni. Grzybki wymieszać z cebulką. Doprawić. Gdy farsz wystygnie.miksujemy blenderem.Ciasto : Składniki na ciasto dokładnie wyrobić. Podzielić na 3 części. Rozwałkować na kwadrat.. Wycinać małe kwadraty ok.4 cm. Na każdy kwadracik nałożyć farsz i zlepić na trójkąt. Zawinąć na palec i zlepić rogi.Uszka gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia ok.4 minuty.