Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjna wigilijna zupa z uszkami.

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

 

  • Barszcz:

 

 

 

  • Uszka:
  • ciasto :

 

 

  • farsz:

 

  • 30 g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • sól ,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
Barszcz: Buraki,marchewkę,seler i pietruszkę obieramy i kroimy na pół. Jabłko kroimy na małe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy na ćwiartki. Wszystko wrzucamy do garnka,zalewamy wodą. Dodajemy ocet i cukier. Grzybki suszone namoczone w wodzie przez noc dodajemy do barszczu. Wrzucamy ziele angielskie,liść laurowy, pieprz w ziarnach i majeranek. Gotujemy ok.1 godzinę. Pod koniec gotowania przyprawiamy. Farsz do uszek: Grzybki suszone, wcześniej namoczone przez noc w wodzie zagotować w tej samej wodzie w której były moczone. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę,następnie zeszklić na rozgrzanej patelni. Grzybki wymieszać z cebulką. Doprawić. Gdy farsz wystygnie.miksujemy blenderem.Ciasto : Składniki na ciasto dokładnie wyrobić. Podzielić na 3 części. Rozwałkować na kwadrat.. Wycinać małe kwadraty ok.4 cm. Na każdy kwadracik nałożyć farsz i zlepić na trójkąt. Zawinąć na palec i zlepić rogi.Uszka gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia ok.4 minuty.
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
Etap 1-lepienie uszek z grzybami do barszczu
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
Etap 2 -barszcz czerwony z uszkami wigilijny