Sposób przygotowania:
Wigilijny kulebiak
Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 15 minut. Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy wyrośnięty zaczyn, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po ok. 30 minutach wbijamy jajko, dodajemy cukier i sól oraz łyżkę stopionego masła. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki, następnie znów przykrywamy i odstawiamy na ok. 40 minut.
Przygotowujemy farsz:
Grzyby moczymy przez noc, kapustę kroimy w ćwiartki, gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy,, studzimy.
Cebulę drobno siekamy i smażymy na złoto, mieszamy z kapustą i dusimy 10 - 15 minut. Grzyby siekamy, gotujemy, mieszamy z kapustą, dodajemy posiekane jajka na twardo, doprawiamy sola i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na 2 cm i nakładamy farsz, zwijamy jak roladę. Wkładamy do natłuszczonej brytfanny i smarujemy wierzch rozmąconym jajem Pieczem około godziny w temp. 180 stopni.
Podajemy do czerwonego barszczu.
Po ok. 30 minutach wbijamy jajko, dodajemy cukier i sól oraz łyżkę stopionego masła. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki, następnie znów przykrywamy i odstawiamy na ok. 40 minut.
Przygotowujemy farsz:
Grzyby moczymy przez noc, kapustę kroimy w ćwiartki, gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy,, studzimy.
Cebulę drobno siekamy i smażymy na złoto, mieszamy z kapustą i dusimy 10 - 15 minut. Grzyby siekamy, gotujemy, mieszamy z kapustą, dodajemy posiekane jajka na twardo, doprawiamy sola i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na 2 cm i nakładamy farsz, zwijamy jak roladę. Wkładamy do natłuszczonej brytfanny i smarujemy wierzch rozmąconym jajem Pieczem około godziny w temp. 180 stopni.
Podajemy do czerwonego barszczu.