cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Wigilia w trzech odsłonach

Wigilijny kulebiak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Wigilia regionalna

Wigilijny kulebiak

Składniki:

Wigilijny kulebiak

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny kulebiak
Drożdże rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 15 minut. Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy wyrośnięty zaczyn, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Po ok. 30 minutach wbijamy jajko, dodajemy cukier i sól oraz łyżkę stopionego masła. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki, następnie znów przykrywamy i odstawiamy na ok. 40 minut.



Przygotowujemy farsz:

Grzyby moczymy przez noc, kapustę kroimy w ćwiartki, gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy,, studzimy.

Cebulę drobno siekamy i smażymy na złoto, mieszamy z kapustą i dusimy 10 - 15 minut. Grzyby siekamy, gotujemy, mieszamy z kapustą, dodajemy posiekane jajka na twardo, doprawiamy sola i pieprzem.



Wyrośnięte ciasto wałkujemy na 2 cm i nakładamy farsz, zwijamy jak roladę. Wkładamy do natłuszczonej brytfanny i smarujemy wierzch rozmąconym jajem Pieczem około godziny w temp. 180 stopni.

Podajemy do czerwonego barszczu.