Sposób przygotowania:
Wileńskie pierogi Wigilijne
Grzyby suszone namoczyć na kilka godzin, następnie odsączyć i zmielić przez maszynkę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Dodać zmielone grzyby i smażyć ok. 5 min. Tak przygotowany farsz odstawić do ostygnięcia. Drożdże rozczynić w wysokim naczyniu, dodać cukier oraz ciepłe mleko. Odczekać aż rozczyn wyrośnie, dodać go do mąki i zagnieść razem posiekaną margaryną oraz śmietaną. Ciasto uformować w kulę i włożyć do miski z zimną wodą. Odczekać, aż ciasto wypłynie (ok.30 min). Ciasto wyjąć, następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkować i wykrajać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz i dokładnie sklejać brzegi. Gotowe pierożki przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok.10 min). Wyrośnięte pierogi smażymy na rozgrzanym głębokim oleju, na złoty kolor. Pierożki mogą być podawane jako osobna potrawa, stanowią one również wspaniały dodatek do czerwonego barszczu. Farsz można urozmaicić dodając do niego kiszoną kapustę.