Sposób przygotowania:
Winna zapiekanka
Około 250g makaronu wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. W trakcie gotowania dodajemy łyżeczkę kurkumy. Kiedy już makaron ugotuje się, odcedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia. Robimy sos: w rondelku podgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy. Dodajemy szklankę mleka (w temperaturze pokojowej). Wsypujemy po trochę z każdej z przypraw: estragonu, tymianku, bazylii, oregano. Cały czas mieszamy i lekko zagotowujemy. Na chwilę ściągany z ognia. Dodajemy ser topiony. Miszamy, wstawiamy na ogień, mieszamy aż ser się rozpuści. Potem dodajemy szklankę czerwonego, wytrawnego wina. Mocno mieszamy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Czerwoną cebulę oraz ząbki czosnku siekamy bardzo drobno i mieszamy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Boczek drobno kroimy w kostki, podsmażamy na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy na nim warstwę ostudzonego makaronu. Następnie kładziemy warstwę pomidorów. Na tym rozsypujemy podsmażony boczek. Wszystko polewamy równomiernie naszym gęstym, fioletowym sosem. Sos posypujemy z wierzchu posiekaną cebulą, czosnkiem. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.