Sposób przygotowania:
Włoska pieczeń ze szpinakiem
Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pieczarki i smażymy do momentu aż cały sok wyparuję. Wówczas dodajemy 1-2 łyżki masła i pieczarki rumienimy. Na patelni rozmrażamy szpinak tzn. podgrzewamy aż cała woda wyparuję. Ścieramy 2 łyżki sera, a resztę kroimy w kostkę. Szynkę kroimy w kostkę. Do miski wkładamy mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy wystudzone pieczarki i szpinak, ser i szynkę, bułkę tartą, wbijamy jajko, wlewamy wino i dodajemy przyprawy. Całość mieszamy do połączenia się składników. Formę keksową wykładamy papierem i wkładamy do niej masę mięsną. Pieczemy 1 godzinę w 190 stopniach. Kwadrans przed końcem pieczeń można przykryć folią, jeżeli zacznie się spiekać. Można podawać ją na ciepło np. z sosem pomidorowym lub na zimno jako "wędlinę" na kanapki. Życzę smacznego :)
marietta
madziulka89