Sposób przygotowania:
Włoska potrawka z Hortexem
PRZYGOTOWANIE WARZYW Fasolkę i marchewkę z groszkiem Hortex rozmrażam. Kukurydzę odsączam. Brokuł dzielę na różyczki. Papryki kroję w kostkę. W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę. Wrzucam brokuł na 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję fasolkę i marchewkę z groszkiem Hortex. Gotuję 2-3 minuty. Odcedzam i przelewam zimną wodą do całkowitego wystudzenia. Wszystkie warzywa mieszam i solę. Na dużej patelni rozgrzewam masło. Podsmażam chwilę warzywa. PRZYGOTOWANIE KURCZAKA Ćwiartki kurczaka myję i oczyszczam. Gotuję w bulionie z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Po ugotowaniu studzę i obieram. Bulion odstawiam. Na patelni rozgrzewam oliwę z dodatkiem rozgniecionego czosnku. Podsmażam mięso kurczaka, przyprawiam do smaku. Zalewam bulionem i duszę. W rondlu podgrzewam kremówkę z serem topionym. Dodaję orzechy i bazylię – suszoną i bardzo drobno posiekaną świeżą. Sosem zalewam kurczaka. Mieszam intensywnie i duszę około 10 minut. Zdejmuję patelnię z gazu i mieszam z parmezanem. PRZYGOTOWANIE RISOTTO Czosnek i chili siekam drobno. W garnku rozgrzewam oliwę. Podsmażam czosnek i chili krótko. Wsypuję ryż i smażę około 2 minut. Zalewam winem i duszę do momentu, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dodaję po wazówce bulionu, mieszając. Dolewam do momentu, aż ryż będzie miękki i kremisty. W międzyczasie dodaję sok i otartą skórkę cytryny. Śmietankę mieszam z ziołami i podgrzewam. Mieszam z ryżem i podgrzewam chwilę. Cebulę kroję w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę. Podsmażam cebulę do zeszklenia. Zasypuję cukrem i karmelizuję. Dodaję do risotto i mieszam. PODANIE Nakładam porcję risotto. Na to nakładam mieszankę warzywną i kurczaka. Dodaję mozzarellę i świeżą bazylię. Podaję gorące. Z winem, którego użyłam do ugotowania risotto. Życzę smacznego!