lalith

lalith

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Włoska potrawka z Hortexem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak w sosie serowo-bazyliowym i ziołowe risotto z karmelizowaną cebulą z warzywami w stylu minestrone.

Włoska potrawka z Hortexem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Włoska potrawka z Hortexem

 

  • WARZYWA
  • 200 g fasolki mrożonej Hortex
  • 250 g marchewki z groszkiem mrożonych Hortex
  • 1 brokuł
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki masła
  • sól

 

 

  • RISOTTO
  • 400 g ryżu
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 500-700 ml bulionu drobiowego
  • bazylia
  • oregano
  • majeranek
  • 1 świeże chili
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3 ząbki czosnku
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • pieprz kajeński
  • sól

 

  • DODATKOWO
  • 250 g mozzarelli w kulce
  • listki bazylii
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

Włoska potrawka z Hortexem
PRZYGOTOWANIE WARZYW Fasolkę i marchewkę z groszkiem Hortex rozmrażam. Kukurydzę odsączam. Brokuł dzielę na różyczki. Papryki kroję w kostkę. W dużym garnku zagotowuję wodę. Solę. Wrzucam brokuł na 3-4 minuty. Po tym czasie dodaję fasolkę i marchewkę z groszkiem Hortex. Gotuję 2-3 minuty. Odcedzam i przelewam zimną wodą do całkowitego wystudzenia. Wszystkie warzywa mieszam i solę. Na dużej patelni rozgrzewam masło. Podsmażam chwilę warzywa. PRZYGOTOWANIE KURCZAKA Ćwiartki kurczaka myję i oczyszczam. Gotuję w bulionie z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Po ugotowaniu studzę i obieram. Bulion odstawiam. Na patelni rozgrzewam oliwę z dodatkiem rozgniecionego czosnku. Podsmażam mięso kurczaka, przyprawiam do smaku. Zalewam bulionem i duszę. W rondlu podgrzewam kremówkę z serem topionym. Dodaję orzechy i bazylię – suszoną i bardzo drobno posiekaną świeżą. Sosem zalewam kurczaka. Mieszam intensywnie i duszę około 10 minut. Zdejmuję patelnię z gazu i mieszam z parmezanem. PRZYGOTOWANIE RISOTTO Czosnek i chili siekam drobno. W garnku rozgrzewam oliwę. Podsmażam czosnek i chili krótko. Wsypuję ryż i smażę około 2 minut. Zalewam winem i duszę do momentu, aż ryż wchłonie płyn. Następnie dodaję po wazówce bulionu, mieszając. Dolewam do momentu, aż ryż będzie miękki i kremisty. W międzyczasie dodaję sok i otartą skórkę cytryny. Śmietankę mieszam z ziołami i podgrzewam. Mieszam z ryżem i podgrzewam chwilę. Cebulę kroję w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę. Podsmażam cebulę do zeszklenia. Zasypuję cukrem i karmelizuję. Dodaję do risotto i mieszam. PODANIE Nakładam porcję risotto. Na to nakładam mieszankę warzywną i kurczaka. Dodaję mozzarellę i świeżą bazylię. Podaję gorące. Z winem, którego użyłam do ugotowania risotto. Życzę smacznego!
Włoska potrawka z Hortexem
Kurczak z warzywami Hortex
Włoska potrawka z Hortexem
Risotto z kurczakiem i warzywami Hortex
Włoska potrawka z Hortexem
Warzywny kurczak z ryżem