defacto

defacto

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Wołowina w sosie grzybowym z kaszą i buraczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prawdziwie polskie smaki,znane wszystkim z niedzielnych obiadów u babci. Tradycyjne połączenie składników jakie daje nam natura,a my przekazujemy to co najcenniejsze z pokolenia na pokolenie. Pyszne,proste i zdrowe danie dla każdego.

Wołowina w sosie grzybowym z kaszą i buraczkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wołowina w sosie grzybowym z kaszą i buraczkami

 

Sposób przygotowania:

Wołowina w sosie grzybowym z kaszą i buraczkami
Wołowinę umyć, osuszyć, podzielić na 4 części. Podsmażyć mięso z obydwu stron na niewielkiej ilości oleju. Dodać skrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty ząbek czosnku, zalać wszystko wodą tak, aby zakryła mięso, dodać liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby uprzednio namoczone w wodzie, sól i pieprz do smaku. Przykryć patelnię i dusić na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie - ok.1,5h. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną powstałego sosu, wymieszać, zagotować. Kaszę gryczaną gotować pod przykryciem w osolonej wodzie ok. 20min na wolnym ogniu. Kawałki marynowanej papryki pokroić w kostkę, buraczki rozmrozić, wrzucić na patelnię, dodać cukier oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, posypać szczyptą soli, przemieszać i chwilkę podsmażyć. Po zdjęciu buraczków z patelni doprawić je odrobiną octu do smaku,wymieszać.
Wołowina w sosie grzybowym z kaszą i buraczkami
Wołowina w sosie grzybowym z kaszą i buraczkami