Sposób przygotowania:
Wołowina Wellington
Wołowina Wellington.
Preparacja:
- Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać pół łyżki masła, dodać pieczarki i smażyć do miękkości; - Zestawić z ognia, dodać pasztet, czosnek, sos Worcestershire, musztardę, sól i pieprz do smaku.
- Za pomocą widelca wymieszać na jednolitą masę, odstawić do przestygnięcia. * Masa powinna być w miarę sucha, gdyż ciasto łatwo nasiąka płynami.
- Nagrzać piekarnik do 200* C.
W międzyczasie:
- Mięso posypać solą i pieprzem.
- Na patelni roztopić i rozgrzać na średnim ogniu 1 łyżkę masła i ½ łyżki oleju. Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron (około 5 minut). Zdjąć z patelni i trochę ostudzić;
- Ciasto francuskie rozwinąć na posypanej mąką powierzchni i odciąć około 1/3 jego długości (potrzebne jest tylko 2/3).
- Na środku ułożyć farsz, a na tym mięso. Wewnętrzne brzegi ciasta posmarować jajkiem.
- Kolejno zwinąć równoległe do siebie boki ciasta, a potem prostopadłe, albo w odwrotnej kolejności, jeśli ktoś preferuje;
- Ostrożnie przewrócić na drugą stronę tak, aby "szew" znalazł się pod spodem. Całość posmarować jajkiem, zrobić niewielkie cięcia dla ujścia pary i wstawić do piekarnika na około 25 minut, lub 30 minut dla zwolenników dobrze wysmażonego mięsa;
*Stopień wysmażenia/wypieczenia mięsa względem czasu jego obróbki termicznej uzależniony jest między innymi od rodzaju i gatunku mięsa, oraz od tego, jak działa wasz piekarnik. Dobrym rozwiązaniem jest termometr do mięs, a także termometr do piekarnika. Tabelę temperatur wypieczenia/wysmażenia mięsa można odszukać w Internecie;
- Po wyjęciu z piekarnka Wołowina Wellington powinna odpocząć ok.10 minut.
Pokroić na grube plastry i podawać.
Smacznego:)
J.S.
Preparacja:
- Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać pół łyżki masła, dodać pieczarki i smażyć do miękkości; - Zestawić z ognia, dodać pasztet, czosnek, sos Worcestershire, musztardę, sól i pieprz do smaku.
- Za pomocą widelca wymieszać na jednolitą masę, odstawić do przestygnięcia. * Masa powinna być w miarę sucha, gdyż ciasto łatwo nasiąka płynami.
- Nagrzać piekarnik do 200* C.
W międzyczasie:
- Mięso posypać solą i pieprzem.
- Na patelni roztopić i rozgrzać na średnim ogniu 1 łyżkę masła i ½ łyżki oleju. Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron (około 5 minut). Zdjąć z patelni i trochę ostudzić;
- Ciasto francuskie rozwinąć na posypanej mąką powierzchni i odciąć około 1/3 jego długości (potrzebne jest tylko 2/3).
- Na środku ułożyć farsz, a na tym mięso. Wewnętrzne brzegi ciasta posmarować jajkiem.
- Kolejno zwinąć równoległe do siebie boki ciasta, a potem prostopadłe, albo w odwrotnej kolejności, jeśli ktoś preferuje;
- Ostrożnie przewrócić na drugą stronę tak, aby "szew" znalazł się pod spodem. Całość posmarować jajkiem, zrobić niewielkie cięcia dla ujścia pary i wstawić do piekarnika na około 25 minut, lub 30 minut dla zwolenników dobrze wysmażonego mięsa;
*Stopień wysmażenia/wypieczenia mięsa względem czasu jego obróbki termicznej uzależniony jest między innymi od rodzaju i gatunku mięsa, oraz od tego, jak działa wasz piekarnik. Dobrym rozwiązaniem jest termometr do mięs, a także termometr do piekarnika. Tabelę temperatur wypieczenia/wysmażenia mięsa można odszukać w Internecie;
- Po wyjęciu z piekarnka Wołowina Wellington powinna odpocząć ok.10 minut.
Pokroić na grube plastry i podawać.
Smacznego:)
J.S.