JACEK S

JACEK S

Kucharz
[Przepisów: 9]

Wołowina Wellington

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso wołowe tradycyjnie zapiekane w cieście francuskim z farszem.

Wołowina Wellington

Składniki:

Wołowina Wellington

 

  • 1 stek wołowy o grubości mniej więcej 4cm (około 200 – 250g) - polędwica, lub inny rodzaj miękkiej wołowiny.
  • 200g pieczarek, grzybów leśnych, lub opakowanie grzybów suszonych, sparzonych do miękkości i posiekanych;
  • ½ łyżki oleju;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 roztarty ząbek czosnku;
  • ½ małej cebuli, drobno posiekana;
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon, lub ziarnistej francuskiej;
  • 100g pasztetu drobiowego;
  • 5 ml sosu Worcestershire (opcjonalne)
  • 1 jajko;
  • sól, pieprz do smaku;
  • gotowe ciasto francuskie;

 

Sposób przygotowania:

Wołowina Wellington
Wołowina Wellington.

Preparacja:

- Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać pół łyżki masła, dodać pieczarki i smażyć do miękkości; - Zestawić z ognia, dodać pasztet, czosnek, sos Worcestershire, musztardę, sól i pieprz do smaku.

- Za pomocą widelca wymieszać na jednolitą masę, odstawić do przestygnięcia. * Masa powinna być w miarę sucha, gdyż ciasto łatwo nasiąka płynami.

- Nagrzać piekarnik do 200* C.



W międzyczasie:

- Mięso posypać solą i pieprzem.

- Na patelni roztopić i rozgrzać na średnim ogniu 1 łyżkę masła i ½ łyżki oleju. Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron (około 5 minut). Zdjąć z patelni i trochę ostudzić;

- Ciasto francuskie rozwinąć na posypanej mąką powierzchni i odciąć około 1/3 jego długości (potrzebne jest tylko 2/3).

- Na środku ułożyć farsz, a na tym mięso. Wewnętrzne brzegi ciasta posmarować jajkiem.

- Kolejno zwinąć równoległe do siebie boki ciasta, a potem prostopadłe, albo w odwrotnej kolejności, jeśli ktoś preferuje;

- Ostrożnie przewrócić na drugą stronę tak, aby "szew" znalazł się pod spodem. Całość posmarować jajkiem, zrobić niewielkie cięcia dla ujścia pary i wstawić do piekarnika na około 25 minut, lub 30 minut dla zwolenników dobrze wysmażonego mięsa;

*Stopień wysmażenia/wypieczenia mięsa względem czasu jego obróbki termicznej uzależniony jest między innymi od rodzaju i gatunku mięsa, oraz od tego, jak działa wasz piekarnik. Dobrym rozwiązaniem jest termometr do mięs, a także termometr do piekarnika. Tabelę temperatur wypieczenia/wysmażenia mięsa można odszukać w Internecie;



- Po wyjęciu z piekarnka Wołowina Wellington powinna odpocząć ok.10 minut.

Pokroić na grube plastry i podawać.

Smacznego:)

J.S.

W taki, lub podobny sposób można przyrządzić pierś drobiową, albo np. stek z łososia.