Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wytrawny gulasz wołowy z winem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w dość grubą kostkę. Boczek drobno, pokroić,

Wytrawny gulasz wołowy z winem

Składniki:

Wytrawny gulasz wołowy z winem

 

Sposób przygotowania:

Wytrawny gulasz wołowy z winem
Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w dość grubą kostkę. Boczek drobno, pokroić, wrzucić razem z mięsem na głęboką rozgrzaną patelnię i podsmażyć, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie cebulkę i czosnek drobno pokroić, wrzucić do mięsa i zeszklić. Dolać wino, zmieloną paprykę, papryczkę chili, kminek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gdy wino prawie całkowicie wyparuje posolić, wyciągnąć papryczkę, dolać szklankę wody i dusić na wolnym ogniu około 1 godziny. Gdy mięso zmięknie, zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w połowie szklanki wody.