msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Bułki zakręcone-wypasione.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zamiast tradycyjnych kanapek podałam nafaszerowane maksymalnie zakręcone bułeczki.Były pyszne.

Bułki zakręcone-wypasione. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki zakręcone-wypasione.

 

 

  • na farsz
  • 35 dag szynki z indyka
  • 40 dag żółtego sera np.edamskiego
  • 15 średniej wielkości pieczarek
  • 1 bardzo duża cebula
  • 3 średniej wielkości ogórki kiszone
  • 1łyżka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • sól i pieprz ziołowy do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki zakręcone-wypasione.
Masło roztopić i ostudzić. Podgrzać mleko tak, by było letnie.Wsypać cukier i rozkruszyć do niego drożdże.Dobrze je rozmieszać. Do sporej miski wsypać mąkę z oregano i czosnkiem granulowanym, w środku zrobić zagłębienie i wlać mleko z drożdżami.Posypać mąką po wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wbić 4 jajka, wlać stopione masło i dobrze wyrobić ,aż będzie odchodzić od ręki.Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ok.0,5 godziny. Groszek osączyć z zalewy.Szynkę i ser żółty zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Pieczarki opłukać,osuszyć,pokroić w grubą kostkę.Cebulę drobno posiekać.Na oleju podsmażyć pieczarki,pod koniec dodać cebulę.Ostudzić. Ogórki kiszone pokroić w kostkę.Wszystkie składniki nadzienia wymieszać,doprawić ziołami prowansalskimi,papryką,solą i pieprzem ziołowym. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić je jeszcze raz,podzielić na pół i rozwałkować obie na podsypanej lekko mąką stolnicy na duży prostokąty.Rozłożyć na nich farsz zostawiając brzeg bez nadzienia, by ciasto się skleiło.Zwinąć rolady z ciasta i farszu.Każdą pokroić na 12 plastrów. Na blaszkach o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia ułożyć luźno plastry ciasta z farszem. Wierzch ich posmarować pędzelkiem mocząc w rozkłóconym jajku.Posypać ziarnami dyni i ostawić na ok.30 minut do podrośnięcia.Piec pół godziny w 170 stopniach.Można jeść na ciepło i na zimno.W sumie wychodzi 24 sztuki.
Bułki zakręcone-wypasione.
Przygotować ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.
Bułki zakręcone-wypasione.
Przygotować farsz do nadziania bułek z szynki,sera,pieczarek i groszku.
Bułki zakręcone-wypasione.
Ciasto rozwałkować na stolnicy i nałożyć farsz.Zwinąć rolady.
Bułki zakręcone-wypasione.
Pokroić w plastry,ułożyć na blaszce,posmarować jajkiem i posypać ziarnami dyni.Upiec.