Sposób przygotowania:
Bułki zakręcone-wypasione.
Masło roztopić i ostudzić. Podgrzać mleko tak, by było letnie.Wsypać cukier i rozkruszyć do niego drożdże.Dobrze je rozmieszać. Do sporej miski wsypać mąkę z oregano i czosnkiem granulowanym, w środku zrobić zagłębienie i wlać mleko z drożdżami.Posypać mąką po wierzchu, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wbić 4 jajka, wlać stopione masło i dobrze wyrobić ,aż będzie odchodzić od ręki.Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ok.0,5 godziny. Groszek osączyć z zalewy.Szynkę i ser żółty zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.Pieczarki opłukać,osuszyć,pokroić w grubą kostkę.Cebulę drobno posiekać.Na oleju podsmażyć pieczarki,pod koniec dodać cebulę.Ostudzić. Ogórki kiszone pokroić w kostkę.Wszystkie składniki nadzienia wymieszać,doprawić ziołami prowansalskimi,papryką,solą i pieprzem ziołowym. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przerobić je jeszcze raz,podzielić na pół i rozwałkować obie na podsypanej lekko mąką stolnicy na duży prostokąty.Rozłożyć na nich farsz zostawiając brzeg bez nadzienia, by ciasto się skleiło.Zwinąć rolady z ciasta i farszu.Każdą pokroić na 12 plastrów. Na blaszkach o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia ułożyć luźno plastry ciasta z farszem. Wierzch ich posmarować pędzelkiem mocząc w rozkłóconym jajku.Posypać ziarnami dyni i ostawić na ok.30 minut do podrośnięcia.Piec pół godziny w 170 stopniach.Można jeść na ciepło i na zimno.W sumie wychodzi 24 sztuki.
agabi22
anemon
darmiona
msewka
Nauczysz się,nauczysz.Moje pierwsze ciasto drożdżowe dało się zjeść i tyle dobrego o nim mogę powiedzieć.Później było lepiej.
darmiona
Natala1210