Sposób przygotowania:
Zalewajka
Zalej grzybki wodą i zostaw na kilka godzin, najlepiej na noc. Ugotuj grzybki w tej wodzie, dolej do wrzątku 2 szklanki wody, wrzuć liścia laurowego i ziele angielskie, pokrojony czosnek oraz obrane warzywa i przekrojone tylko wzdłuż. Po 15 minutach wlej żurek z butelki i gotuj kolejne 15 minut. Następnie cedzakiem wyciągnij warzywa, zostaw grzybki. Uprzednio obrane ziemniaki i pokrojone w ćwiartki ugotuj w osobnym garnku na pół twardo, odcedź i delikatnie wrzuć do żurku. Jeśli chcesz to w tym momencie pokrój wędzonkę i wrzuć do garnka. Wlej troszkę (ok 1/2 szklanki) mleka, jeśli nie chcesz, by żurek był zbyt kwaśny. Im więcej mleka, tym łagodniejszy smak. Gotuj ok 15 minut. Zmieszaj śmietanę z mąką i 2 łyżkami gorącej zupy, zalej żurek. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj z przekrojonym na pół bądź posiekanym drobno, ugotowanym na twardo jajkiem Moja 4-letnia córka mruczy z zachwytu, gdy je tę zupkę :-) Czego i Wam życzę!
RoMaDan
Szkoda, że syn uczulony na żyto, ale dostał łychę dla smaku i mruczał. :)