EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Zapiekanka a'la Mexicana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Wyśmienita zapiekanka, w której niezwykły smak dojrzewających w słońcu pomidorów idealnie komponuje się z nutką ostrości jaką daje aromatyczna papryczka chilli.

Zapiekanka a'la Mexicana

Składniki:

Zapiekanka a'la Mexicana

 

  • 350g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 500g pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 500g fileta z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 ser pleśniowy naturalny (125g)
  • 100g sera żółtego
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • masło (do smarowania naczynia żaroodpornego)

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka a'la Mexicana

ETAP 1:

1. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

ETAP 2:

2. Pieczarki podsmażyć na maśle, dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka i smażyć razem przez około 10 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sos meksykański

3. Paprykę, cebulę i papryczkę chilli pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać paprykę, papryczkę chilli i dusić około 5 minut na małym ogniu. Następnie dodać pomidory z puszki, sok z ½ cytryny, wszystko wymieszać i dusić przez kolejne 5minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos połączyć z kurczakiem
i pieczarkami.

Sos beszamelowy:

4. Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), wsypać mąkę i dokładnie rozetrzeć, cały czas mieszając wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia aż powstanie gładki sos. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na koniec dodać starty żółty ser i dokładnie wymieszać.

ETAP 5:

5. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułożyć warstwowo wg kolejności: ½ sosu beszamelowego, ½ porcji makaronu, ½ sosu meksykańskiego z kurczakiem i pieczarkami, ½ porcji startego żółtego sera pozostała ilość sosu beszamelowego, pozostała porcja makaronu i sosu meksykańskiego z kurczakiem i pieczarkami. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę ser pleśniowy i posypać pozostałą ilością startego żółtego sera.

ETAP 6:

6. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15-20minut . Po wyjęciu z piekarnika udekorować natką z pietruszki.