Sposób przygotowania:
Zapiekanka a'la MexicanaETAP 1:
1. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
ETAP 2:
2. Pieczarki podsmażyć na maśle, dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka i smażyć razem przez około 10 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sos meksykański
3. Paprykę, cebulę i papryczkę chilli pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać paprykę, papryczkę chilli i dusić około 5 minut na małym ogniu. Następnie dodać pomidory z puszki, sok z ½ cytryny, wszystko wymieszać i dusić przez kolejne 5minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos połączyć z kurczakiem
i pieczarkami.
Sos beszamelowy:
4. Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu), wsypać mąkę i dokładnie rozetrzeć, cały czas mieszając wlewać mleko. Doprowadzić do wrzenia aż powstanie gładki sos. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na koniec dodać starty żółty ser i dokładnie wymieszać.
ETAP 5:
5. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułożyć warstwowo wg kolejności: ½ sosu beszamelowego, ½ porcji makaronu, ½ sosu meksykańskiego z kurczakiem i pieczarkami, ½ porcji startego żółtego sera pozostała ilość sosu beszamelowego, pozostała porcja makaronu i sosu meksykańskiego z kurczakiem i pieczarkami. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę ser pleśniowy i posypać pozostałą ilością startego żółtego sera.
ETAP 6:
6. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15-20minut . Po wyjęciu z piekarnika udekorować natką z pietruszki.
Magdalena88
EwelinaP
Polecam jest bardzo dobra;)