Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z warzywami 3
Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Spryskać olejem i posypać delikatnie przyprawami. Odstawić na pół godziny, następnie upiec na grillu. Ostudzić. Pokroić w kostkę lub zostawić plastry. Cebulę obrać, pokroić w paseczki. Wędlinę pokroić w kostkę. Przesmażyć z cebulą na lekko spryskanej olejem patelni. Ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić, przesmażyć aby odparowały.Pomidora umyć, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w kawałki. Makaron ugotować na półtwardo. Wrzucić do naczynia żaroodpornego. Dodać wszystkie warzywa i wędlinę, przemieszać. Jajka zmiksować z mlekiem i śmietanką, doprawić do smaku, polać składniki w naczyniu i przemieszać. Ser zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu.Piec około 30 minut w 180-190stopniach.