luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Zapiekanka śródziemnomorska a'la luna

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Zapiekanka śródziemnomorska z białą kiełbasą a'la luna

Zapiekanka śródziemnomorska a'la luna

Składniki:

Zapiekanka śródziemnomorska a'la luna

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka śródziemnomorska a'la luna
Kiełbaski pokroić na kawałki, boczek w plasterki, Każdy kawałek kiełbaski zawinąć w boczek i spiąć wykałaczką. Ustawić w naczyniu żaroodpornym i bez przykrycia wstawić do piekarnika na ok pół godziny.
Bakłażan pokroić w plastry i posolić, paprykę i cebulkę przysmażyć na łyżce oleju. Cukinię też pokroić w plastry. Bakłażan wypłukać kiedy puści sok i osączyć na sicie. Formę wysmarować olejem i ułożyć na przemian cukinię z bakłażanem. Posypać przysmażoną papryką z cebulką. Śmietanę wymieszać z koncentratem mąką kukurydzianą, oregano i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Polać równomiernie ułożone warzywa. Posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami i ułożyć pokrojoną mozzarellę. Na wierzchu ustawić zapieczone już kiełbaski w boczku, posypać ziołami prowansalskimi (szczypta) i wstawić zapiekankę na pół godziny do piekarnika. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.