Sposób przygotowania:
Zapiekanka włoska
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso z cebulą. Następnie dodać rozgnieciony czosnek, pomidory i kilka listków posiekanej bazylii. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem do smaku. Makaron ugotować.
Do przestudzonego mięsa dodać 2 białka i wymieszać.
Zrobić sos. Masło roztopić, oprószyć mąką i zasmażyć. Wlać bulion i mleko. Zagotować. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką.Kolejno do sosu dodać połowę startego sera żółtego. Odstawić, a za chwilę dodać 1 jajo, żółtko i wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem wyłożyć połowę porcji ugotowanego makaronu, na niego wyłożyć mięso, dodać resztę makaronu i to wszystko polać sosem serowym. Wierzch posypać resztą startego żółtego sera i posiekaną, świeżą bazylią do ozdoby.
Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 C.
Do przestudzonego mięsa dodać 2 białka i wymieszać.
Zrobić sos. Masło roztopić, oprószyć mąką i zasmażyć. Wlać bulion i mleko. Zagotować. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką.Kolejno do sosu dodać połowę startego sera żółtego. Odstawić, a za chwilę dodać 1 jajo, żółtko i wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem wyłożyć połowę porcji ugotowanego makaronu, na niego wyłożyć mięso, dodać resztę makaronu i to wszystko polać sosem serowym. Wierzch posypać resztą startego żółtego sera i posiekaną, świeżą bazylią do ozdoby.
Zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 C.