Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kotletów z cukinii
Cukinie dokładnie umyć i pokroić w 1 cm plastry(jeśli nie lubimy skórki można obrać).Każdy plaster posolić , popieprzyć i przełożyć do miski.Odstawiamy na ok. pół godziny aby puściły sok.Bułkę tartą , sól zmiksować w blenderze z opłukana i posiekana natką pietruszki. Osączone z soku plastry cukinii panierować kolejno w mące ,jaku i przyprawionej bułce tartej . Usmażyć na oliwie na rumiany kolor. Cebulę i czosnek obrać i posiekać .Zeszklić na oliwie dodać pomidory-rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków.Dodać bazylię, przyprawić trochę solą,cukrem i gotować przez ok. 15-20 minut. Na koniec doprawić do smaku solą i cukrem.Wyłożyć dno( wysmarowanego tłuszczem) naczynia żaroodpornego usmażonymi kotletami z cukinii zakładając lekko jeden na drugi.Ser mozzarella osączyć z zalewy i pokroić w miarę cienkie plasterki, a żółty ser zetrzeć na tarce.Polać kotletypołową sosu i rozłożyć po połowie sery. Układamy drugą warstwę kotletów, polewamy resztą sosu i rozłożyć po całości resztę serów.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekać przez ok. 20-30 minut.
Core