IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Zapiekanka z kozim mlekiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kolejna potrawa w stylu „coś z niczego”

Zapiekanka z kozim mlekiem

Składniki:

Zapiekanka z kozim mlekiem

 

  • 2 duże ziemniaki (25 dkg)
  • 25 dkg mieszanki wędlin
  • 10 dkg cebuli
  • 10 dkg sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 dkg masła (do wysmarowania formy)
  • Sos:
  • 2 jajka
  • 75 ml koziego mleka
  • 1 łyżeczka czerwonego pesto
  • ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kozim mlekiem
Ziemniaki gotujemy, studzimy. Kroimy w plastry grubości 2 – 3 mm. Wędliny kroimy w paseczki, podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojoną w plastry cebulę i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Składniki sosu miksujemy ze sobą. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy dno i brzegi plastrami ziemniaków. Następnie wykładamy podsmażone z cebulę wędliny, posypujemy ½ sera i zalewamy sosem. Na górze układamy resztę plastrów ziemniaków i posypujemy je resztą sera. Zapiekamy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego!