msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Zapiekanka z musem z łososia.

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Zainspirowana Pyzy zapiekanką z fiszą i promocją łososia w markecie stworzyłam własną wariację.Warto było, zapewniam!

Zapiekanka z musem z łososia.

Składniki:

Zapiekanka z musem z łososia.

 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 90 dag łososia sałatkowego wędzonego
  • 45 dag serka naturalnego (ja użyłam delikatnego serka naturalnego Turek w kubeczku)
  • 45 dag-50 dag brokułów świeżych lub mrożonych
  • 1 mini kosteczka Knorr pieprz ziołowy
  • 1 mini kosteczka Knorr czosnek
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 płaska łyżka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30%
  • 10 dag prawdziwego masła
  • 100 ml mleka
  • szczypta cukru
  • bułka tarta do posypania naczynia żaroodpornego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z musem z łososia.
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku,odcedzić ,dodać mleko i 5 dag masła.Ugnieść drewnianą pałką na jednolitą masę.Wystudzić. Pozostałym masłem posmarować naczynie żaroodporne i posypać je bułką tartą. Różyczki brokuła obgotować we wrzątku 5 minut.Do wody, w której się gotują dodać cukier i mini kosteczkę Knorr czosnek.Uwaga-wody nie solić! Wystudzić. Łososia sałatkowego zmiksować, zemleć lub rozdrobnić blenderem.Dodać do niego serek naturalny i mini kosteczkę Knorr pieprz ziołowy.Delikatnie wymieszać.Otrzymamy delikatny mus z łososia. Z wystudzonego puree ziemniaczanego odłożyć 4 łyżki do oddzielnego naczynia, dodać kilka różyczek brokuła, zioła prowansalskie i rozgnieść razem widelcem, bardzo delikatnie osolić. Do drugiej miseczki odłożyć dwie łyżki puree, dodać koncentrat pomidorowy i paprykę słodką i także wymieszać. Do przygotowanego wcześniej naczynia żaroodpornego wykładamy równomiernie połowę naszego puree, na nim rozkładamy różyczki brokuła , rozsmarowujemy mus z łososia.Przykrywamy pozostałym puree. Z zielonego i czerwonego puree robimy dekorację na wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy ok.1 godziny (opiekacz górny i dolny). Przed podaniem lekko wystudzić, wygodniej jest kroić i nakładać.Smacznego! Potrawa jest droga, ale jeśli uda Wam się kupić tanio łososia, to spróbujcie, bo zapiekanka jest delikatna i pyszna.Tylko uważajcie z solą, bo łosoś wędzony jest słony.

Tagi:

zioła tarta