Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zapiekanka z ryby

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ziemniaki obrać, włożyć całe do osolonej wody, lekko podgotować, następnie

Zapiekanka z ryby

Składniki:

Zapiekanka z ryby

 

  • 500 g filetów z dowolnej ryby
  • 2 cebule
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu
  • 3/4 szkl białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki margaryny
  • 1/2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka kminku
  • szczypta szafranu
  • kilka gałązek zielonej kolendry, mięty, pietruszki i koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ryby
Ziemniaki obrać, włożyć całe do osolonej wody, lekko podgotować, następnie wyjąć, pokrajać w plastry. Rybe posolić, skropić octem, oprószyć pieprzem i mieloną kolendrą, pozostawić na 30 minut. W grubo wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu ułożyć rybę, posypać bazylią, następnie włożyć warstwę ziemniaków, posypac drobno posiekanym czosnkiem, kminkiem i częścią zieleniny. Przykryć warstwą pokrajanych pomidorów i cebuli. Oprószyć solą, pieprzem, szfranem i bazylią. Posypać pozostałą zieleniną, podlać winem i 1/4 szkl wody. Przykryć naczynie i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnkia.

Tagi:

ryba ryby