Leo

Leo

Szef Kuchni
[Przepisów: 92]

Zapiekanka z ryżu z wędzonym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zapiekankę z ryżu z wędzonym boczkiem podawać jako samodzielne danie na obiad lub kolację.

Zapiekanka z ryżu z wędzonym boczkiem

Składniki:

Zapiekanka z ryżu z wędzonym boczkiem

 

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 15 dag wędzonego boczku
  • pół szklanki śmietany
  • czosnek
  • 1 łyzka masła
  • garść startego żółtego sera ostrego
  • koperek/natka pietruszki
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta
  • sol i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ryżu z wędzonym boczkiem
Ryż wsypać na wrzącą wodę z dodatkiem masła, zamieszać, zagotować, przykryć, zostawić na małym ogniu, ugotować na sypko. Boczek pokroić w kostkę, stopić na patelni, odstawić. Warzywa umyć, obrac i zetrzeć. Włożyć do rondla razem z boczkiem, podsmażyć, podlać nieco wodą, poddusić, gdy warzywa zmiękną, dodac koncentrat pomidorowy, wymieszać. Ryż wymieszać z warzywami, śmietaną, doprawić solą i pieprzem i czosnkiem. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej masę, polać stopionym masłem, posypać startym serem, wstawić do piekarnika i zapiec. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.

Tagi:

ryż sery tarta ser